fbpx
OVER BELINDA DAVIDS

Belinda Davids wordt in 1976 geboren in Port Elizabeth in Zuid-Afrika. Haar muzikale familie met 7 kinderen spendeerde veel tijd in de kerk omringd door gospelmuziek. Op jonge leeftijd vond Belinda kracht en troost in muziek, ten tijde van een door apartheid verscheurd land. Zingen was een uitlaatklep, een moment waarop ieder gelijk was, en geen onderwijs of toestemming voor nodig was.

Haar talent was al op jonge leeftijd duidelijk. Tot op de dag van vandaag heeft ze nog nooit zangtraining gevolgd en is ze gezegend met een vocaal bereik van 4 octaven, waardoor ze in het gezelschap is van vocale grootheden als Minnie Riperton, Mariah Carey, Christina Aguilera en Freddie Mercury. Ze begon professioneel op te treden op slechts 14-jarige leeftijd en werd technisch bedreven in vele genres, maar haar ware liefde is altijd R&B geweest; haar jeugdinspiratiebronnen waren Aretha Franklin, Anita Baker, Chaka Khan, Donny Hathaway, Michael Jackson en natuurlijk de artiest die de grootste impact op haar leven heeft gehad – Whitney Houston.

Belinda’s kennismaking met haar aanstaande idool was het nummer ‘Hold Me’ dat Houston opnam met Teddy Pendergrass, en dat een van de eerste LP’s werd die Belinda ooit bezat. Ze voelde zich van nature aangetrokken tot de muziekstijl van Houston, die resoneerde met dezelfde bescheiden familiewaarden en gospel-invloeden die ze herkende uit haar eigen opvoeding.

Belinda zong de muziek van Whitney bij elke gelegenheid: op familiebijeenkomsten, talentenjachten en voor vrienden tijdens het spelen op straat. Halverwege de jaren 90 trok Belinda de aandacht van platenbazen bij Tusk Records en ze werkten samen aan het gelijknamige originele album Belinda Davids. Drie van de nummers op dit album, die Belinda ook schreef, werden uitgebracht als singles: ‘This I Swear’, ‘This Is My Life’ en ‘We Go Together’. De laatste stond zes weken lang op nummer één in de RiSA-hitlijsten in Zuid-Afrika.

Belinda promootte haar album een ​​aantal jaren in heel Zuid-Afrika in verschillende hotels, clubs en zalen. Ze was het voorprogramma van veel internationale artiesten toen ze Zuid-Afrika bezochten, waaronder Michael Jackson’s History-tour, The Manhattans, The Temptations en Peaches and Herbs.

Jaren na haar debuutalbum besloot Belinda naar het buitenland te reizen om haar muziekcarrière uit te breiden, wat haar naar Dubai, Londen en Hong Kong bracht om op te treden in grote hotels en clubs.

Na vele jaren onderweg te zijn geweest, vestigde Belinda zich in 2009 in Los Angeles om zich te concentreren haar solocarrière. Ze werkte met R&B-zangeres en producer Sam Salter aan een aantal solotracks, maar ze was vooral veelgevraagd als achtergrondzangeres en werkte destijds voor enkele grote namen in pop en r&b scene, waaronder Keyshia Cole, Monica, Johnny Gill, Kelly Prijs en Keri Hilson. Haar ongelooflijke stem en veelzijdigheid zorgden ervoor dat ze zeer gewild werd op dit gebied; ze trad op in The Jay Leno Show en The George Lopez Show en mengde zich in kringen van beroemdheden.

Maar Belinda koos er uiteindelijk voor om haar carrière in de wacht te zetten en in 2011 terug te keren naar haar vaderland om bij haar familie te zijn en zich te concentreren op het opvoeden van haar twee zonen.

Kort daarna, in 2013, deed ze auditie voor The Greatest Love Of All en versloeg bijna 15.000 andere hoopvolle auditanten om de grote rol van Whitney Houston op zich te nemen in een wereldwijde tour. De show is nog steeds te zien in een groot deel van de wereld, waaronder de VS, Canada, het VK, Ierland, Duitsland, Rusland, Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Denemarken, IJsland, Litouwen, Israël, Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, de Filippijnen, Indonesië en Zuid-Afrika.

In 2017 bereikte Belinda’s populariteit nieuwe hoogten toen ze het BBC’s Even Better Than the Real Thing TV-talentenprogramma won en later dat jaar een opzwepende uitvoering gaf van ‘I Will Always Love You’ tijdens Fox TV’s iconische talentenjacht ‘Showtime in the Apollo’, georganiseerd door Steve Harvey. Beide optredens hebben online miljoenen views gekregen.

De COVID-19-pandemie die in 2020 uitbrak, blokkeerde het grootste deel van Belinda’s tourschema voor de komende twee jaar, maar zelfs onder die omstandigheden slaagde ze er toch in om nog een hoogtepunt te bereiken – dankzij de steun en vastberadenheid van tv-producenten reisde Belinda, onder strikte quarantainevoorschriften, naar het Verenigd Koninkrijk om deel te nemen aan Britain’s Got Talent, waar ze doorgroeide naar de halve finale. Haar uitvoering van ‘I Have Nothing’ werd door de jury beschreven als “volkomen betoverend” en “absoluut opwindend”.

Tegen alle verwachtingen in slaagde Belinda erin om eind 2021 terug te keren naar de internationale podia en sindsdien is ze bijna non-stop op tour met The Greatest Love Of All in onder andere de VS, NZ, Zuid-Afrika, Europa, Ierland, het VK en Rusland.